Дунай: РІКА ІМПЕРІЙ

  • Видавництво: DIPA
  • Автор: Андрій Шарий
  • Мова видання: Українська мова
  • Рік видання: 2020
  • Обкладинка: тверда
  • Кількість сторінок: 462

Анотація

Про Дунай, одну з найбільших у Європі та найвідомішу ріку Старого Світу, в різний час і різними мовами були написані десятки чудових досліджень. Задля чого, скажіть, вам читати ще одне? Ось відповідь: щоб поглянути на самих себе та своїх сусідів очима стороннього; щоб отримати неочікуваний матеріал для зіставлень та порівнянь.

Дунай – водний горизонт нової Європи, кривий західно-східний спис, на який історія понанизувала сотні подій. Ось цим і цікавий Дунай, як жодна інша річка Старого Світу. Немає в Європі іншого такого бувалого свідка того, з яким болем та муками цей старий світ трансформується у новий. Саме тут багато століть тому сплелися силові лінії германського, романського, слов’янського, угорського, східного світів; тут виникла сучасна Європа; на цих берегах панували і впали щонайменше сім імперій – Римська, Візантійська, Габсбурзька, Османська, Німецька, нацистська, радянська; найрізноманітніші народи споруджували на цих берегах пантеони безсмертним богам і полеглим героям, складали трагічні та піднесені дунайські міфи. Від колишнього нацистського концтабору Маутхаузен до колишнього міста соціалістичного майбутнього, що будували в чистому полі від фундаментів до фабричних труб бетонного Сталінвароша — всього лише неповний день неквапливого шляху річкою.

Видавництво «ДІПА» презентує український переклад книги про велику європейську ріку «Дунай: ріка імперій», написаної Андрієм Шарим, співавтором відомої «енциклопедії австро-угорського життя» «Коріння та корона. Нариси про Австро-Угорщину: доля імперії».

Про видавництво «DIPA»

Publishing house DIPA was founded in Kyiv by Pavel Belyansky and Dmytro Vokhmianin. The main area of activity is the publication of modern Ukrainian literature.

Львівський книжковий ярмарок «Форум видавців»
15-19 вересня 2021 р