Об'єднання Митців artes (1929-1935) та [інші історії львівського модернізму]

  • Рік видання: 2021
  • Обкладинка: м'яка
  • Кількість сторінок: 500

Анотація

Книга Пйотра Лукашевича “Об'єднання Митців "artes" (1929-1935) та [інші історії львівського модернізму]” впроваджує в обіг історії таких транзитних та гібридних явищ 20 століття, як творчість об’єднання/групи "artes", які все ще залишаються мало-використаною можливістю для осмислення культурних практик як минулого, так і сучасності. Книга загострює нашу увагу на мистецькому житті Львова, місті, у якому виникла група і з яким вибудовувались особливі стосунки. Книга створює напругу довкола важливих, але розірваних війною епізодів Львова: 1920-1930-х років та 1960-1970-х років. Перший відсилає нас до інтенцій митців не лише творити, але й рефлексувати про спільне майбутнє у поділеному конфліктами місті. Другий - до зміненого війною міста та митців, які залишились Львові та тих, кого змусили його покинути. 

Від першого видання монографії Пйотра Лукашевича у 1975 році із незначним тиражем минуло 46 років. Видання є класичною позицією у літературі про мистецький авангард та культуру у Центральній та Східній Європі. Дотепер книга не була перекладеною українською мовою. Теперішнє ж видання не лише пропонує посісти вільну нішу серед україномовних перекладів, а й осучаснити видання. Співпраця автора книги (Пйотра Лукашевича) та перекладача й редактора (Андрія Боярова) дозволила доповнити видання авторським і редакторським вступом, редакторськими коментарями, збагатити кольоровими (на відміну від чорно-білих у першому) візуальними матеріалами та значно їх збільшити (на бл. 120 ілюстрацій - до 326). 

Про видавництво «Center for Urban History of Central and Eastern Europe»

Center for Urban History as an independent institution focuses on interdisciplinary researches, digital projects and public history programs.

Львівський книжковий ярмарок «Форум видавців»
15-19 вересня 2021 р