Мовчати і говорити

  • Видавництво: Discursus
  • Автор: Аліна Олійник
  • Мова видання: Українська мова
  • Рік видання: 2023
  • Обкладинка: тверда
  • Кількість сторінок: 116

Анотація

Є люди, які не пишуть про війну, про мир, про боротьбу, про радість перемоги, про Бога, про себе... Вони ні про що не пишуть, навіть пости у фейсбуці, статті журналістські, романи художні... І це не значить, що ці люди черстві, бездушні, егоїстичні, не мають хисту, таланту, що їм не болить, що в них нема думок, ідей, просто в них не лишилося слів, лише біль у серці...

Іноді мовчати важче, ніж говорити. Мовчання болить від неможливості виштовхнути із себе увесь той біль і розпач. Іноді воно кровоточить, медсестра зупинить кров, так і не допитавшись, що сталося. Бо мовчання ніби місцевий наркоз, коли все бачиш, чуєш, розумієш, а сказати жодного слова не можеш.

А є ті, в кого забагато слів — одні виштовхують свій біль з душі назовні у світ, проговорюючи його, інші пишуть на замовлення, для піару, реклами, заробітку... У кожного своя мета. Кожен має право. Але ті, хто не пише, носять у собі тягар невимовного болю, який зсередини роз’їдає. Бо мовчати важче, ніж говорити.

Ця збірка мовчки чекала свого часу, настоюючись, як добре багаторічне вино. Ці тексти промовляли вголос у моїй душі і рвались назовні, до людей.

Мовчати і говорити... насправді найлегше з Богом. Про все і ні про що. Про те, що важливе, і те, що не має значення. Бо він все чує і все розуміє. Є глибокий непізнаний до кінця сенс цих розмов і мовчань, питань і відповідей, знаків, натяків, безкоштовних дарунків з неба, коштовних знаків, іспитів долі... Саме про них ця маленька збірка".

Аліна Олійник

Про видавництво «Discursus»

DISCURSUS Publishing House was established in 2013 with an accent on contemporary Ukrainian fiction and non-fiction literature. Among our authors there are Yuri Andrukhovych, Taras Prokhasko, Vladyslav Ivchenko. Later a series of translations has been established, where works by Samuel Beckett, Morris Panych, Muriel Spark, Claire Keegan have been published.

Львівський книжковий ярмарок «Форум видавців»
15-19 вересня 2021 р